mandag 7. oktober 2013

Sykdomsforløpet

Foto: RenateRenate har lagt livet sitt i hendene til skolemedisinen. Kreftlege Bent Fiane ved SUS er en fantastisk mann som har gitt Renate en enestående oppfølging. Men Renate er et "problembarn" i medisinen... Kroppen hennes reagerer allergiske på mye, som  forskjellige tabletter og noen typer cellegift. I tillegg tåler hun svært dårlig smertestillende medisin som morfin.

I 2010 greier ikke Renate og Kenneth å bli gravide. Hun er plaget av sterke magesmerter og må gå mye på toalettet. Tinka, den ene hunden hennes går og snuser Renate mye i magen. Renate føler at noe er galt.Mai 2010: Renate går til gynekolog og får tatt en celleprøve. Ingen celledeling påvises men en cyste blir oppdaget, denne skal følges opp, men ikke fjernes da Renate og Kenneth er i en prosess med å bli gravide.

September 2010: Renate får påvist eggstokkreft, stadie 3! Det bekreftes at dette vil være en omfattende operasjon, og siden den beste kompetansen på dette området er å finne i Bergen - sendes hun hit.

Oktober 2010: I Bergen fjernes eggstokker, livmor og deler av tarmen, samt lymfeknuter, fettforklet etc. Cellegiftbehandling i seks måneder startes ca 1 mnd etter operasjon.


September 2011: tilbakefall...! Renate blir sendt til Bergen igjen for å lokalisere kreften ved hjelp av Pet-scan. Melding fra sykehuset er at dette er uopererbart.  Hun hadde blitt seende ut som en smultring, er forklaringen fra legene.

Høsten/Vinter 2011/2012: Renate er syk av medisinene. Dette er en tøff tid. Renate er så syk at hun må innlegges på lindrende enhet. En grusom jul.

Februar 2012: svulstene har vokst. Cellegiften har ikke virket. Legene endrer standpunkt og velger likevel operasjon grunnet den lave alderen hennes.

Mars 2012: ny omfattende operasjon. Komplikasjoner etter operasjonen gjør at Renate ligger med åpen buk i tre døgn...! I tillegg er nerver kuttet til urinblæren - konsekvensen er at Renate mest sannsynlig aldri mer kan urinere selv. Kateteret gjør at livskvaliteten synker ytterligere. Det begrenser hverdagen - men det stopper ikke Renate! De neste månedene kan ikke Renate le, hoste eller komme seg ut av sengen for egen maskin. Nye cellegiftkurer bidrar til å suge energi ut av den allerede slitne kroppen, samt de nærmeste rundt.

August 2012: cellegift avsluttes og Renate`s kropp får en pause.

Desember 2012: denne julen er god, Renate og Kenneth er inne i en god periode. De får leve godt sammen, trene, spise sundt og godt - de lever i øyeblikket og nyter hverandre... Livet er godt.


April 2013: Renate vil ha fest! Lene planlegger fest for Renate 20. april. Akkurat denne dagen våkner Renate med store smerter, og må melde avbud. 21. april blir hun på ny innlagt med smerter. Det blir gjort flere undersøkelser i løpet av uken, som CT, MR, GU, ultralyd etc. Så kommer sjokket, nytt tilbakefall!!  De vil prøve ut samme cellegiftkur som ble gitt første gang. Denne går hun på i 5-6 uker. Samtidig blir også en av svulstene strålet pga smerter. Samme uken som hun mister håret, reagerer kroppen med en allergisk reaksjon. Legene blir veldig fortvilet og er usikker på hva som kan  tilbys videre..  

Det blir presisert fra legenes hold at fra nå av er all behandling  palliativ

Per i dag behandles Renate med antiøstrogen medisiner. Denne behandlingen håper vi skal stagnere spredningen av kreften.

August 2013: Renate tar kontakt med helseservice. Hun får tilsendt forskjellige behandlingstilbud i Europa. Etter flere møter faller avgjørelsen på CyberKnife i nord Tyskland. Du kan lese mer om dette her.


Renate, Veronica og Eli

1 kommentar:

  1. Det er jammen en tøff reise du har vært ute på, Renate! Håper den videre reiser blir bedre! ☺️

    SvarSlett